Comentaris (2) -

  • Benvolgut Joan,

    Estic pendent tambè pendent de llegir el llibre, tot i que confesso que m'acabarà de posar de mal humor.

    Ara be, tambè podem els catalans, per nosaltres mateixos, canviar les coses i que arribi un dia que l'estafa bancària sigui història.

    Resulta que portem uns mesos treballant, un grup de persones, per bastir de nou, 100 anys després, una Caixa d'Estalvis Catalana per tal de passar pàgina.

    Si aquesta Caixa d'estalvis no la fem la població, vindràn un dia, potser inclús en una Catalunya independent i ja ben bastida... i ells, els polítics, constituïran una Caixa d'Estalvis amb l'objectiu primer de colocar-hi els seus jubilats d'or...

    A continuació t'envio una circular que estem fent arribar per tal de difondre el projecte.

    Et demano el teu ajut, doncs.

    Bon dia,

    Us voldriem demanar un ajut, des del vostre web jturull.cat per difondre el projecte Caixa Catalana.

    En poques paraules: Tornar a bastir, 100 anys després, la Caixa de Pensions... de baix cap a dalt, enmarcat en el procès cap a la independència, i evidentment, esdevenint una eina de pais, per reindustrialitzar Catalunya.

    El tema es molt ambiciós, però necessari com l'aire que respirem. De fet, de tan ambiciós, esdevé raonablement sencill, tenint en compte l'energia mobilitzada en aquests moments.

    El que us demanem a hores d'ara:

    1) Si poguèssiu posar un link apuntant a www.caixacatalana.cat a la columna de la dreta. Aquest ajut ja seria molt important, perquè el vostre web està ben considerat per Google

    2) Si poguèssiu posar un article al vostre blog, amb una referència a la necessitat de bastir la Caixa Catalana Cooperativa de Crèdit, amb algún link apuntant a www.caixacatalana.cat

    3) Si tinguèssiu la possibilitat de col·laborar amb nosaltres, des de l'àmbit que poguèssis, potser simplement, fent una difusió del nostre projecte a coneguts, polítics, etc.

    Per una banda tenim en els propers mesos una massa d'estalvi "mobilitzat" a punt per posar-lo a treballar per Catalunya, i per l'altra, no cal ni esmentar la necessitat de concedir petits crèdits d'entre 5.000 - 10.000 euros per capitalitzar autònoms, tallers, agricultors, emprenedors, etc. = Caixa Catalana hauria de ser literalment el BANC DE RECONSTRUCCIÓ I REINDUSTRIALITZACIÓ DE CATALUNYA.

    Tenim la base teòrica del professor Joan Ramón Sanchís, de Valencia, qui ha estudiat a fons el tema i proposa de que Caixa Catalana sigui:

    Cooperativa de treball > Aixó vol dir que cada treballador és soci, amb la fórmula 1 treballador = 1 vot
    Cooperativa de segon grau > Altres cooperatives ja existents, especialment les agràries, podrien ser-ne sòcies

    Una primera idea de sortida, plantejaria que el poder de decissió podria estar dividit aproximadament de manera:

    50% del poder a mans dels estalviadors i tenidors de crèdit, participant en una mena de ciber-assemblea permanent
    20% del poder a mans de gremis d'oficis (pastissers, botiguers, etc), a mans de les cooperatives ja existents actualment, com coop57, les agràries, cofraries de pescadors, associacions d'empresaris, etc. també i molt especialment a mans dels col·legis professionals. Per exemple: podriem fer acords amb el col·legi d'aparelladors, per exemple, per fer plans d'implantació d'ascenssors a comunitats, plans d'optimitzaciò energètica al comerç, etc.
    15% del poder a mans dels treballadors > Aquest % seria prou reduït per evitar que els mateixos treballadors "s'apoderèssin" de l'entitat
    15% a mans de la futura Generalitat, de manera que tindríem una estabilitat raonable.

    El punt crucial es aconseguir la LLICÈNCIA BANCÀRIA imprescindible per aixecar la persiana. D'aquest tema ja s'en ocupa en Ramon Tremosa, mirant els requeriments per aconseguir-la DIRECTAMENT DES DE BRUSEL·LES, per tant, ara sembla que no cal passar per Madrid.

    Hi hà una altra opció molt interessant, que seria compartir la llicència amb algún altra banc cooperatiu que ja funcionés actualment a Europa

    Un dels criteris bàsics, en la nostra opinió, seria que Caixa Catalana fos absolutament transparent en les seves despeses, literalment nudista: Tots els sous, lloguers, contractes de manteniment, tot, de dalt a baix public i visible a la web...

    Limitació de sous màxim, i control estricte sobre bonus de rendiment

    Amb aquest criteris, podriem operar segurament amb una escala de comissions de sols un 15 - 25% dels habituals al mercat = Tenim la millor publicitat, via boca-orella.

    Mercès doncs per tot l'ajut que ens poguèssis prestar

    Joan Olivé i Mallafrè
    projecte@caixacatalana.cat
    Telfs: 902 362 066 / 651 686 500
    skype:    hemisfera.cat
    www.caixacatalana.cat
    • Gràcies pel comentari i per dir que el meu web està ben considerat.
      Un avantpassat meu, Pere Turull i Sallent, va fundar la Caixa de Sabadell el 6 de gener de 1859.  Una institució que va desaparèixer quan el govern espanyol va utilitzar tots els seu poder per protegir Caja Madrid, enfonsant de passada totes les caixes.
      La Caixa de Pensions va ser la única que va sobreviure però canviant de nom.
      El negoci financer és molt arriscat!
      Us desitjo molta sort!

      Joan Turull i Crexells

Afegeix comentari

Loading